Train-de-trainer: schrijven als therapeutisch middel

20191112_115446Driedaagse training
Als coach is het prettig om diverse werkvormen in te kunnen zetten. Wat bij de ene cliënt werkt, werkt bij de andere helemaal niet. Schrijven blijkt voor veel cliënten een zeer toegankelijke werkvorm, mits je als coach de methodiek van het autobiografisch schrijven in de vingers hebt.

Coaches die kennis willen maken met deze nog jonge, laagdrempelige en effectieve methode om je levensloop te onderzoeken en inzicht te krijgen in wie je bent en wat je wilt in het leven. Met autobiografische schrijfopdrachten kom je snel tot de kern. Thema’s, motieven, betekenisvolle samenhangen; ze komen bovendrijven in de verhalen die je schrijft aan de hand van simpele schrijfopdrachten.
De kracht van autobiografisch schrijven is onder meer dat het zowel individueel als in groepen te gebruiken is. Bovendien ervaren veel mensen het schrijven vaak als zeer vreugdevol, omdat het zo verbindend werkt; op een diepe laag herkennen zij zichzelf in hun eigen teksten en vallen even volledig samen met zichzelf.
De methode van het autobiografisch schrijven zoals ik die hanteer ild door biografisch geschoolde mensen. Doel is inzicht en groei.
Schrijfopdrachten vragen vaak naar een gedetailleerde beschrijving van concrete gebeurtenissen uit de biografie. Die beschrijvingen leveren een schat aan informatie , want, als je goed kijkt, ligt in elk stukje van een biografie, die hele mens besloten: ‘In ieder plakje cake zitten alle ingrediënten’. Op deze manier schrijven brengt mensen direct in de beleving. En tegelijkertijd – het beleefde staat op papier – wordt er afstand geschapen. Die combinatie van nabijheid en afstand biedt grote mogelijkheden en een ruim perspectief. Mensen zeggen vaak alleen al door te schrijven, met andere ogen naar het oude te kunnen kijken.

Ik geef deze training in samenwerking met de SPSO.
Data 2020: 14 maart, 18 april en 16 mei
Zie voor meer informatie:
https://www.spso.nl/overige-scholingsmogelijkheden/autobiografisch-schrijven/