Dichten over loslaten en afscheid

20191112_115858

In ieder mensenleven is er verlies, loslaten en afscheid. We verliezen niet alleen door de dood, maar ook door te verlaten en verlaten te worden, door te veranderen, los te laten en door te gaan. We verliezen niet alleen dierbaren, maar ook dromen, illusies, en ons jonge zelf dat dacht onkwetsbaar en onsterfelijk te zijn. Dichten over loslaten, afscheid en de dood kan troostrijk en heilzaam zijn.
Tijdens deze workshopochtenden reik ik je allerlei dichtvormen aan die je helpen om je ervaringen en gevoelens – soms wellicht op een lichtvoetige manier – te verwoorden. Perzische kwatrijnen, rondelen, readymades, het zijn vormen die je kunnen inspireren. En, uiteindelijk gaat het niet om het resultaat (niet om een ‘technisch goed en kwalitatief hoogstaand’ gedicht), maar om het proces en dat je dat uit kunt drukken waar woorden normaliter vaak tekort schieten.

Gedurende vijf ochtenden geef je woorden aan loslaten en afscheid nemen, aan wat voorbij is en wat volgt, aan dierbare herinneringen, aan dankbaarheid voor wat was. Als je wilt, kun je het geschrevene delen door het voor te lezen, maar dat staat iedereen vrij.

Schrijven blijkt vaak een prettige manier om stil te staan bij dat wat er werkelijk toe doet en deed. Schrijven kan ook helpen om je geheugen te openen; deelnemers herinneren zich vaak meer dan ze dachten te weten. Iedereen kan aan de cursus deelnemen. Schrijfervaring is niet nodig.

Data en tijd: 2, 9, 23 en 31 mei, 6 juni 2020 van 10.00 tot 12.30 uur
Locatie: Den Haag, Vogelwijk
Kosten:  € 135,- incl. koffie/thee, lekkers (voor minder draagkrachtigen is altijd korting mogelijk)