Schrijfaanbod

Onder deze pagina vind je het programma dat momenteel door ‘Draad van Arianne’ wordt aangeboden. Het programma bestaat uit schrijfcursussen en -workshops in de vorm van één dag, een weekend, een aantal ochtenden en ook wel eens een week.

Het programma wordt geregeld aangevuld met oude of nieuwe schrijfcursussen en -workshops. Onderstaande cursussen en workshops worden met enige regelmaat aangeboden.
* De reis van je leven
* Portret van mijn moeder
* Portret van mijn vader
* Thematisch zelfportret in fragmenten
* Verlies: Daar zijn woorden voor
* Wie ben ik, wat wil ik, wat kom ik doen?
* Het moederschap: mijn kinderen en ik
* Dit ben ik!
* Portret van een dierbare
* De reis van de held(in)
* Zomerweek: Schrijf je blij!
* Zomerweek: Van de schoonheid en de troost

De reis van je leven
Al schrijvend maak je een reis door je leven. Tijdens de cursus beschrijf je indrukwekkende, alledaagse, leuke en minder leuke belevenissen op je levenspad. Stimulerende schrijfopdrachten helpen je elke schrijfochtend weer op weg.
Een reis door je biografie is fijn om mee te maken en helpt om met nieuwe ogen naar het oude te kijken. Schrijvend zie je soms verrassende samenhangen en ontdek je met terugwerkende kracht de betekenis van gebeurtenissen en ontmoetingen.

Portret van mijn moeder
Middels kleine schrijfopdrachten beschrijf je jouw moeder en de band die je met haar hebt. Hoe leeft je moeder in jou? Wat is kenmerkend voor haar? Welke thema’s spelen zich tussen jullie af? Schrijven over je moeder biedt de kans haar met ‘nieuwe ogen’ te gaan zien.

Portret van mijn vader
schrijvend stilstaan bij je vader is een mooie manier om hem (nog) beter te leren kennen. Wie is of was jouw vader ten voeten uit? Hoe leeft jouw vader in jou? Hoe was jullie relatie? Schrijfopdrachten helpen je om vanuit een ruimer perspectief te gaan kijken.  Daardoor zie je meer. Het schrijven heeft vaak ook een helende component.

Thematisch zelfportret in fragmenten
Deelnemers schrijven elk rond een eigen (levens)thema. Dit wordt na de eerste bijeenkomst gekozen. Tijdens de cursus onderzoekt een ieder schrijvend gebeurtenissen in zijn levensloop m.b.t. het thema. Schrijfopdrachten helpen iedereen elke keer op weg. Aan het eind van de cursus kunnen deelnemers een boekje van de teksten maken.

Daar zijn woorden voor: Schrijven over verlies in je leven
Afscheid en verlies – van dierbaren, gezondheid, werk, een relatie – komt iedereen in zijn leven tegen. Dat maakt het niet minder verdrietig. Schrijven kan troostrijk zijn. Je geeft woorden aan dierbare herinneringen, aan het gemis, aan dankbaarheid voor wat was, aan wat voorbij is en wat volgt. Als je wilt, kun je het geschrevene delen door het voor te lezen, maar dat staat iedereen vrij.

Wie ben ik, waar sta ik, wat kom ik doen?
Loop je rond met een levens- of werkvraag? Sta je bv. op een ‘kruispunt’ of zoek je naar meer vervulling in je werk? Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen. Als we samen heel goed kijken, vind je in je levensloop (het begin van) antwoorden. Ontdek schrijvend waar je warm voor loopt, waar je wil vroeger, nu en in de toekomst naar uitgaat. Zie je een rode draad ontstaan?

Het moederschap; Mijn kinderen en ik
Schrijvend stilstaan bij datgene wat richtinggevend voor je levensloop is: Moederschap. Schrijven over de vreugdevolle, momenten, stilstaan bij de lusten (en lasten) en bij datgene waartoe het moederschap je uitdaagt. Schrijfopdrachten helpen je op weg. Autobiografisch schrijven stimuleert om met een liefdevolle, open blik naar je leven te kijken.

Dit ben ik!
Aan de hand van inspirerende opdrachten schrijf je een zelfportret dat bestaat uit de korte teksten die je tijdens de cursus/workshop schrijft.  Je komt tot leven in die teksten door in geuren en kleuren belevenissen uit je levensloop te beschrijven. Natuurlijk krijg je daar de nodige  stimulans bij. Wie dat leuk vindt, kan de teksten bundelen in een boekje. 

Portret van een dierbare
Je maakt (het begin van) een klein portret van iemand die je dierbaar is. Dat doe je door een aantal karakteristieke fragmenten uit haar/zijn/jullie leven, te beschrijven. Wie is die persoon, wat deed hij/zij graag en hoe heeft deze mens jouw leven mee richting gegeven? Autobiografisch schrijven doet je vaak met nieuwe ogen kijken en biedt onverwachte inzichten. Schrijfervaring is niet nodig. De schrijfopdrachten tijdens de ochtenden helpen iedereen op weg.

De reis van de held(in)
In iedere biografie tref je ‘heldhaftige’ verhalen aan. Verhalen van overwinningen en nederlagen, van ontmoetingen en confrontaties, van vertrek en thuiskomst. Allemaal worden we op de proef gesteld, allemaal gaan we uitdagingen aan. Schrijvend gaan we op zoek naar de ‘oerverhalen’ in het eigen leven. Er zal telkens een koppeling gelegd worden tussen de stappen die in alle mythische verhalen (oerverhalen) te onderscheiden zijn, en die in onze eigen verhalen.

Schrijf je blij! Zomerschrijfweek ECOlonie
Van schrijven kun je heel gelukkig worden. Schrijven over je belevenissen, dat verrast, ontroert en geeft inzicht. Schrijven is ontdekken. Wie ben je, wat wil je? Waar word je blij van? ‘Standaardverhalen’ maken plaats voor een kernachtiger werkelijkheid. Na afloop heb je een schrift vol verhalen die samenhang en zin in je leven brengen.

‘Van de schoonheid en de troost’Zomerschrijfweek Bilthoven
Vier dagen samen schrijven rond schoonheid en dat wat je raakt en troost, blij maakt en energie geeft. Beschrijven wat voor jou het leven de moeite waard maakt.